Doula

Veel mensen kijken mij vreemd aan als ik vertel dat ik doula ben. Het is een eeuwenoud beroep, maar toch hebben weinig mensen ervan gehoord. Om mensen een beeld te geven vertel ik over een begeleiding.

“Een aanstaande moeder is 22 weken zwanger van haar eerste kindje en ze wil zich met haar man goed voorbereiden op de geboorte. Ze zoeken bevestiging en steun tijdens de zwangerschap en een vertrouwd gezicht tijdens de bevalling. Ze besluiten mij te bellen.

Tijdens de zwangerschap bouwen wij een band op door met elkaar te praten over hun dromen, wensen, angsten en verwachten. We hebben gesprekken bij hen thuis, door te bellen en via de app. We kennen elkaar en ik ken hun wensen en verwachtingen.

Bij 37 weken zwangerschap ga ik op wacht. 24/7 ben ik beschikbaar voor hen.

Tijdens de bevalling doen de aanstaande ouders het hartstikke goed samen. Ik ben op de achtergrond aanwezig, moedig aan, breng wat eten en drinken en doe wat nodig is.

Als het kindje geboren is blijf ik nog even. Nadat de baby is nagekeken en de moeder is gedoucht ga ik naar huis. De dagen daarna hebben we vooral app contact. Ook ga ik in de kraamweek even langs om het nieuwe gezin te zien en te spreken.

Na dit bezoek schrijf ik een geboorteverslag, zodat de geboorte van hun eerste kindje een blijvende herinnering wordt. Met het brengen van het geboorteverslag sluiten we de officiële begeleiding af.

Wat doe ik?

Door onze gesprekken op de bank of aan de eetkamertafel worden je wensen en je behoeften duidelijk. We hebben het over de zwangerschap, de aankomende geboorte, alle veranderingen en je onzekerheden. In korte tijd leren we elkaar dus goed kennen.

Ik ben een nuchtere vrouw en ik sta met beide voeten op de grond, dus verwacht van mij geen wierook, kruidenthee of een vaginaal stoombad. Het kan helpend zijn, maar het past niet bij mij.

Door er te zijn, te luisteren en vragen te stellen zijn we op elkaar ingespeeld voor de geboorte begint. Alles wat jij belangrijk vindt rondom de geboorte van jouw kindje schrijf je in een geboortewens. Dit helpt jou te vertrouwen op de aanstaande geboorte.

Ik ben er continue voor jou. Naast de gesprekken mag je mij altijd bellen of appen als je gewoon iets wilt vertellen over bijvoorbeeld een controle of als je een vraagt hebt. Zodra de weeën zijn begonnen en jij graag wilt dat ik bij je ben, bel je mij en kom ik naar je toe. Vanaf dat moment ga ik niet meer weg, totdat je kindje geboren is. Jij kan je concentreren op de weeën. Jouw partner heeft alleen oog voor jou. Ik regel de rest.

Review: ” Tijdens de bevalling bracht ze rust en ontspanning, waardoor we terug kunnen kijken op een kalme en spoedige geboorte van ons eerste kindje. ”

En mijn partner dan?

Jouw partner staat in de voorbereiding en tijdens de geboorte van je kindje niet aan de zijlijn. Je partner is onderdeel van de voorbereiding en hij /zij krijgt van mij praktische handvatten om jou te ondersteunen tijdens de geboorte. Tijdens de bevalling is hij / zij jouw steun en toeverlaat. Je partner hoeft alleen oog voor jou te hebben en jou te ondersteunen, want ik doe de rest. Mocht hij / zij even een break willen, dan kan ik zijn / haar plaats innemen.

Review: “Bij nieuwe ontwikkelingen tijdens de zwangerschap was ze altijd bereikbaar om even te sparren. Ze begeleidt vanuit een positie van gelijkwaardigheid, wat wij heel fijn vonden. Daardoor was het ook altijd gewoon heel gezellig! “

Dus wil je tijdens de geboorte van jouw kindje sterk voelen? Wil jij kunnen vertrouwen op jezelf, je lichaam en je baby? Wil jij een sterk team vormen met je partner? Wil je een bekend en vertrouwd gezicht naast je? Iemand die je in iedere situatie ondersteunt en je geen moment alleen laat? Als doula (geboortecoach) sta ik naast je tijdens de zwangerschap en tijdens de geboorte. Ik ben er voor jou!

Ik sta je bij met liefde, warmte en geduld.

Mijn werkgebied als doula is groot. Ik begeleid veel aanstaande ouders in Deventer, Zwolle, Apeldoorn en Holten. Woon jij buiten dit gebied? Neem dan ook contact op om te kijken of de reisafstand haalbaar is.

Ik wil alleen een gesprek en geen hele begeleiding

Past een geheel doula traject niet bij jou? Voel jij wel spanning en zit je iets dwars? Wandel dan met mij mee! Alles wat er in je hoofd, je hart en je buik zit gooi je er dan uit. Het ordent je gedachten, geeft je vrijheid, nieuwe inzichten en letterlijk ADEM! Door samen te kijken waar de spanning vandaan komt en dat stapje voor stapje aan te pakken groeit je vertrouwen richting de bevalling.

Ik ben heel graag je buddy, dat luisterende oor. Dus ik nodig je uit!

Dat kan één keertje zijn. Of vaker als je dat fijn vindt. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Stuur me even een berichtje.

Voordelen van een doula

Een doula tijdens de geboorte kan effecten op de korte én op de lange termijn hebben. Uit onderzoek blijken de volgende voordelen tijdens de geboorte:

  • minder keizersnedes
  • kortere duur van de bevalling
  • minder pijnbestrijding
  • minder tang- en vacuümverlossingen

Ook na de geboorte zijn de voordelen groot:

  • een beter hechting met je baby
  • een grotere kans van slagen van de borstvoeding
  • minder angst en/of tekenen van depressie
  • meer zelfvertrouwen
  • de relatie met de partner is direct na de bevalling beter
  • vrouwen hebben meer waardering voor hun lichaam

Om jou volledig te kunnen ondersteunen tijdens de geboorte van jouw kindje verhuur ik ook bevalbaden. Een bevalbad ondersteunt je tijdens het opvangen van de weeën en de persfase.